top of page
Search
  • lillegardfarfarm

Vedhuggning 2020/2021

Vi eldar bara med ved i vår braskammin om vintrarna och därmed går det inte heller åt så mycket. Att vara skogsägare innebär dock att man måste ta hand om sin skog och därför blir det mer ved än vad vi själva kan göra av med. Det är alltid något träd som blåser ner eller som i år ett skifte med björkar som står för tätt och behöver glesas ur. (Det finns en liten film om detta på våra social medier)


Nedan syns området där årets ved har huggits. Området är skogsmark men också betesmark för våra får och bevuxen med mestadels björk. Området stängslades in av min far på 80-talet då han var som mest aktiv med sina får på gården. Han sparade då all björk för nästa generations vedeldande. Dessa träd mäter nu ungefär 20-30 cm i brösthöjd och står alldeles för tätt. Många björkar riskera att dö då deras kronor inte har plats att växa och de piskar då sönder varandra när det blåser. Här har vi alltså glesat ut lite där det var som mest akut. Det är fortfarande mycket träd kvar vilket ligger helt i linje med hur vi vill jobba med vårt skogsbruk.

Under veckans arbete har vi lagt mycket tid på att även ta hand om grenar. Dessa kommer vi att flisa och använda i odlingarna hade vi tänkt. När man går där och tar hand om grenar tänker jag mycket på en äldre man som bodde här i närheten när jag växte upp. När jag och min far arbetade i skogen tillsammans och jag var runt 15-16 år var även han ofta med. Han bara dök upp med traktorn och tog vara på i stort sett alla grenar som blev kvar efter oss. Han tog många årsvedar på det sättet böjd över riset med en machete i handen. Jag minns honom som intelligent, väldigt rolig och han älskade fotboll. Han hade i regel veckans stryktipsmatcher memorerat vilket han gärna diskuterade vid paus och han hade en alltid en väldigt finurlig blick. Nu är det jag som går i hans fotspår och tar vara på grenar när han inte finns med oss längre. Känns bra att traditionen lever vidare i Anabäckshult men jag är inget vidare på fotboll!

Gillar du historien och vill köpa ved som avverkas på det här sättet klicka in under "Ved" längst upp.


16 views0 comments

Comments


bottom of page