top of page
Search
  • lillegardfarfarm

Del 1 av 5- Inför kurs i ekologiska oservationer

Del 1 av 5

Nästa vecka kommer jag att lämna gården några dagar för att utbilda mig. Som ni vet är jag väldigt intresserad av att skapa ett lantbruk som är närande på mer sätt än enbart ekonomiskt. Jag vill skapa bra mat och samtidigt stärka ekosystemen som levererar den. Den här resan började för ett par år sedan när jag kom i kontakt med ”Nordiskt nätverk för regenerativt lantbruk” och senare också ”Holistic Management”.


Jag hade makalöst svårt för att komma över tröskeln till Holistic Management och jag läste boken ”Holistic management- A common sence revoultion to restore our environment” av Allan Savory ett par gånger och ställde väldigt många frågor innan det började sjunka in lite. Inte på grund av de många icke-svaren jag fick, utan av processen som skedde med mig under arbetet med att försöka förstå ett nytt sätt att tänka och se på jordbruk. Där jordbrukaren tar ansvar för att bruka jorden som en aktiv förvaltare med platsens bästa för ögonen och där det som levereras är en biprodukt snarare än kärnverksamheten.


Vad det innebär är helt enkelt att sluta göra saker som är dåliga för ekosystemen och göra mer av det som är bra för ekosystemen. Det är resultatet som räknas, inte metoden, men först måste man förstå vad ett ekosystem är. Inte så uppmuntrande så här i början är att förstå att de är oändliga till antalet och alla är sammanflätade till det vi ytterst kallar universum så vi kommer behöva begränsa oss lite.


Men vi får aldrig glömma att oavsett våra förenklingar så är verkligheten alltid komplex. Komplext är inte samma som komplicerat. En bil eller en dator är komplicerad, de flesta vet inte hur de funkar men de som begriper kan räkna ut och förutse hur den kommer reagera på en förändring. Ett ekosystem är komplext, där måste du utgå ifrån att du har fel varje gång du försöker förändra något i syfte att förbättra något för variablerna är allt för många för att kunna överblicka och förutse. Dessutom förändras de över tid, ta bara vädrets och temperaturens påverkan exempelvis.


Jag tror att det slutligen handlar om att man själv blir en del eller åtminstone, ser sig som en del av ekosystemen. Att man förstår att man själv är en lika aktiv komponent som en fågel som tar en insekt eller en fluga som lägger ett ägg i en fårskit. Vi har bara oändligt mycket större möjlighet att påverka helheten. Det finns något fint i det och det är också en biprodukt, en väldigt värdefull en, men det är inte det kursen nästa vecka skall handla om.


Den skall handla om hur man gör ekologiska observationer det vill säga hur naturen svarar på vår påverkan. Otroligt viktigt om man inte vill fastna i ett vedertaget brukande utan grund som riskerar att inte ha någon positiv påverkan alls eller rentav negativ påverkan på din enda tillgång, marken som försörjer dig idag och som skall försörja kommande generationer.


För en introduktion i Holistic management så lyssna på Allan Savory i denna intervju, det går långsamt men det behöver du sannolikt. Holistic är ett buzzword och missbrukas idag precis som regenerativt men med förståelsen för Allan Savory´s livsverk är det oantastligt enastående, och jag hoppas att jag med det jag skriver skall hjälpa dig att genomskåda charlatanerna på vägen.

82 views0 comments

Kommentarer


bottom of page